Aanbod behandeling

 

 

Als cliënt kunt u bij Tibi Refert terecht als uw hulpvraag gericht is op de langetermijngevolgen van het opgroeien als kind van een ouder/ouders met psychische en/of verslaving problemen (KOPP - KOV). 

 

Tibi Refert betekent ‘Jij doet ertoe’. Dit is de focus van waaruit ik werk en het is de basis om u als mens als 'geheel met alle delen die er zijn' te zien. Uw verhaal, uw ervaringen als KOPP en/of KOV en de langetermijngevolgen van deze ervaringen zijn de leidraad in onze gesprekken.

Deze ervaringen kunnen voor klachten zorgen waarbij een behandeling geïndiceerd is en een DSM classificatie gesteld kan worden. Deze classificatie is van belang bij de vergoeding van de behandeling. 

 

 

Behandeling KOPP/KOV

 

Binnen een behandeling met aandacht voor de KOPP-KOV ervaringen staan uw verhaal en ervaringen als 'kind van een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen' centraal. Hierbij gaan we verhelderen waar u in het heden tegenaan loopt en waar u hulp bij wil. U krijgt van mij informatie over de (mogelijke) langetermijngevolgen van uw ervaringen als KOPP-KOV. Niet iedereen maakt hetzelfde mee als kind en niet iedereen merkt in volwassenheid dezelfde gevolgen op, of niet in dezelfde mate. 

Bij de uitleg over de gevolgen die u ervaart zullen we aandacht hebben over de vaak complexe emoties die in de kindertijd ontstaan en vaak in volwassenheid nog meespelen. Voorbeelden hiervan zijn schuld- en schaamte gevoelens en loyaliteitsconflicten.

U zal merken dat ik in gesprekken probeer uw aandacht ook te richten op signalen uit uw lichaam. Wat merkt u zelf van deze signalen?  Welke signalen geeft uw lichaam (nog)? Hoe kunt u naar deze signalen gaan luisteren of weer gaan luisteren?  De reden voor aandacht voor het lichaam is dat de meeste KOPP-KOV  al jong geleerd hebben de signalen uit hun lichaam te negeren/vergeten. 

Daar waar nodig maken we gebruik van andere behandelvormen zoals EMDR,IRS,CGT, ACT.

 

De vorm en inhoud van het aanbod van Tibi Refert is tot stand gekomen op basis van wat volwassen KOPP-KOV hebben aangegeven dat zij van belang vinden, uitkomsten uit onderzoek en mijn klinische ervaringen. De mogelijke gevolgen van de vroegkinderlijke KOPP-KOV ervaringen vragen bij veel KOPP-KOV fasegericht en soms een levenslang met momenten om aandacht (om een APK). Mocht u die behoefte voelen, vaak bij veranderingen in het leven, neem dan graag de ruimte om de nieuwe vragen of emoties die opkomen aandacht te geven. 

 

 

 

Afbeelding gemaakt door Yessica de Vries, animatiemaker

Op deze site van Tibi Refert is meer algemene informatie over en voor KOPP-KOV te vinden. Ook zijn de artikelen die tot nu toe verschenen zijn binnen mijn promotieonderzoek te lezen. Deze zijn te vinden via:

Ouderschap

Ouderschap s onlosmakelijk verbonden met KOPP-KOP. De verschillende invalshoeken van waaruit ouderschap bekeken en ervaren en besproken kan worden hangt vaak af van de levensfase waarin iemand zich bevindt. 

Ouders die ik spreek willen het graag zo goed mogelijk doen voor en met hun kinderen en zoeken handvaten in hun ouderschap. Het gaat om vragen als 'wat vertel ik mijn kinderen wel en niet?' en 'hoe kan ik voorkomen dat mijn kinderen zelf ook klachten krijgen?'. Deze ouders geven ook aan dat de zorgen om hun kinderen de eigen krachten beïnvloeden. Ook spreek ik ouders die zoekend zijn in het zo goed mogelijk doen voor hun kind(eren) in relatie tot de andere ouder met psychische problemen. 

Volwassen 'kinderen van ...' willen snappen wat de invloed is van het gedrag van de ouder(s) waarmee zij zijn opgegroeid. Uitleg over vaak jong ontstane gedragspatronen in reactie op wat de ouder wel/niet kon bieden geeft hen vaak inzicht in en begrip voor het eigen handelen. Deze uitleg is vaak het startpunt om te kunnen komen tot meer kiezen voor gedrag dat ik het heden wel of beter past.

Volwassen KOPP-KOV zijn vaak zoeken in hun eigen ouderschap. De vraag of zij wel kinderen willen en als dat zo is wat zij dan anders kunnen doen. Zij geven vaak aan wel te weten wat zij niet willen maar niet goed te weten wat zij wel willen, zij missen een eigen ouderschapskader.

Een deel van de volwassen KOPP-KOV geeft aan geen kinderen te willen of het niet aan te durven. Door de keuze te maken om op basis van eigen ervaringen of problemen die ervaren worden, geen kinderen te krijgen neemt iemand ook afscheid van iets wat had kunnen zijn. Mijn ervaring is dat dit (ook) vraagt om aandacht voor rouw en verlies. 

Behandelvormen

 

Bij Tibi Refert maak ik gebruik van diverse behandelmethoden. Afhankelijk van jouw hulpvraag  en klachten zullen we bepalen wat het beste past.  Behandelmethoden kunnen zijn: 

  • Psycho-educatie: informatie en uitleg krijgen. Het krijgen van informatie over de langetermijngevolgen van het opgroeien als KOPP-KOV kan zorgen voor (nieuwe) inzichten over gedragingen/patronen die ontstaan zijn en huidige klachten.  
  • Lichaamsgerichte interventies
  • Mindfulness (MBCT/MBSR): mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het gaat om ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.
  • EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een vorm van traumabehandeling.
  • NET:  Narratieve Exposure Therapie is een individuele traumabehandeling die kan worden ingezet bij PTSS-klachten. De levensgeschiedenis van de patiënt staat tijdens deze behandeling centraal.
  • CGT: Cognitief gedragstherapeutische interventies
  • ACT: Acceptane and Commitment Therapy is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen / vaardigheden, vaak uitgebeeld in het ACT-hexaflex.
  • Farmacotherapie.

 

Reacties/feedback geven:

 

Fijn dat u een reactie wil achterlaten. 

U kunt kiezen voor 'Anoniem' als naam. Uw mailadres komt niet op de site te staan.

Reactie plaatsen

Reacties

Anoniem
2 maanden geleden

De gesprekken met Ingrid waren altijd erg vertrouwd. Ze wist goed hoe ze de juiste vragen moest stellen om mij verder te brengen, zonder dat het ongemakkelijk of te vermoeiend werd. Elke sessie heb ik iets kunnen meenemen wat ik daarna in de praktijk kon observeren en/of oefenen. Dit hielp mij snel vooruit. Daarnaast was de terugkoppeling van Ingrid altijd super positief, maar eerlijk ingesteld. Het zorgde er ook voor dat de relatie snel persoonlijk voelde, en ik nooit het gevoel heb gehad dat ik maar een van de velen was. All in all waren de sessies met Ingrid niet alleen super leerzaam, ik voelde me ook enorm veilig en gerespecteerd.

Anoniem
2 maanden geleden

Voorafgaand aan de gesprekken met Ingrid kende ik het concept KOPP nog helemaal niet. Ik was me er niet van bewust dat het leven in een huis met mensen met bijvoorbeeld een psychische aandoening zo’n effect op het opgroeien van iemand kan hebben. Dat het niet alleen zwaar was om er mee om te moeten gaan in je dagelijks leven, maar dat het ook je karakter erg kan vormen was voor mij een eyeopener. Ineens snapte ik waar bepaald gedrag door kwam, en hoe ik mentaal en fysiek beïnvloed kan worden door de staat van mijn familieleden. De gesprekken met Ingrid mij houvast gegeven. Het besef waarom ik reageer zoals ik reageer, plus het besef dat ik keuzes kan hebben in de verantwoordelijkheid die ik opneem, hebben mij enorm geholpen in het waarderen van mijn krachten en beslissingen.